Omakustanteet testissä

Samalla kun kävin kyselemässä Underground Ullakolta (Turussa), miten sinne toimittamani 5kpl Harhan sarjakuvalehteä ovat menneet kaupaksi, päätin selailla Ullakon omakustannetarjontaa. Mukaan tarttui neljä lehteä, hintahaitari 1-3 euroa kappale (eli ei paha!), joten seuraavassa joitain mietteitä näistä. Varmaan jatkossa laitan lisää, kun luulen että menen hankkimaan vielä uudemman satsin.

(Harhan lehteä muuten oli mennyt 2kpl, ja Ullakon ukko osti sisään loput kolmekin. Pisteet meille!)

Selatessani tarjontaa tein sellaisen yleishavainnon, että halvan-kökköiset supersankariparodialehdet ovat aika yleinen aihe tarjolla olevassa valikoimassa; piirroslaatu vaihtelee halvan-kökköisestä hyvälaatuiseen, mutta itseironia ei välttämättä riitä pelastamaan näitä juttuja lopulliselta tuomiolta. Esimerkiksi, jos halutaan piirtää ns. realistista jälkeä, villeine vauhtiasentoineen jne., niin kyllä kandeisi kerta jos toinenkin miettiä, riittääkö taidot tosiaan siihen.

Toinen näemmä yleinen teema on absurdi tajunnanvirta, josta en oikein enää jaksa perustaa.. joskus nuorempana tällaisen tekemiseen on epäilemättä syyllistynyt itsekin, mutta enää ei viitsi edes hymähtää metasarjakuvalle, marvel-parodialle ja joka ruudussa esiintyville”yllättäville käänteille”.

Satsi koostuu seuraavista: Mari Ahokoivun ’Piirrä jotain muuta’ (2007), Petteri Tikkasen ’Patto 6’ (2007), Eri esittäjien ’Pieni seikkailukirja 2’ (2000), ja ”Maken & Veskun” ’Violence man’ (julkaisuvuosi tuntematon).

Ahokoivulta en laita kuvia, kun niitä voi käydä katsomassa osoitteessa www.ahokoivu.net. ’Piirrä jotain muuta’ sisältää kivalla piirrosjäljellä toteutettua fiilistelysarjakuvaa, ja luulenkin, että ensi kerralla kun käyn Ullakolla, ostan lisää Ahokoivua.. ’Piirrä jotain muuta’ on tämän satsin paras. ****

Toiseksi paras on Tikkasen ’Patto 6’ – jos ei muuten, niin Tikkasen erittäin miellyttävän piirrostyylin vuoksi. (Tikkanenhan on parhaiten tunnettu kai Kanerva- sarjakuvastaan.) Siitä huolimatta, että ’Patto’ sisältää sinänsä tylsää metasarjakuvaa, jossa tekijä luotaa kaksoinolentonsa kanssa edellisen Patto-lehden menekkiä, nousee ’Patto 6’ satsin toiseksi parhaaksi. Lehden keskiaukeaman taideliitettä, joka sisältää monistettuja lehtileikkeitä eri lehdistä jotka käsittelevät paikallista veistosjupakkaa, en viitsinyt vielä lukea. ***

Lukuisista supersankariparodioista – pakko ottaa näyte tästäkin porukasta – poimin mukaani ’Violence Manin’, josta näkyi ilmestyneen useampikin numero. En tosin tiedä kantaako aihe monen numeron verran, en usko että viitsin tarkistaa. ’Violence Manin’ valitsin, koska muut ehdokkaat tästä genrestä näyttivät joko suttuisilta, tai tarinat liian pitkiltä. (Tai, jos oli kyse siitä, että joku tekee vakavaa supersankarisarjakuvaa, niin se kiinnostaa vielä vähemmän!)

’Violence Man’ osoittautui sikäli yllätykseksi, että se olikin ihan hyvä..! Piirrosjälki mukavaa, ja vitsitkin hauskoja. Mutta kuten sanottua, luulen että aihepiiri on aika nopeasti kaluttu loppuun, eikä arvosanaa ainakaan paranna pahkasikatyyliin ”lukijapalstalle” itsekirjoitetut ”lukijakirjeet” ja niihin näsäviisaat vastaukset. ***

Satsin heikoin ilmestys on eri kynäilijöitten (mukana mm. Jyrki Heikkinen ja P.A. Manninen) ’Pieni seikkailukirja 2’, jossa esiintyy suuri osa omakustannesarjakuvan niistä piirteistä, joista en pidä. Piirrosjälki on suurimmaksi osaksi hyvää, mutta yksikään tarina ei kiinnosta. Ehkä se johtuu siitä, etten kyennyt löytämään mistään mitään pointtia, vaikka ilmeisesti tarkoitus oli tehdä jonkinlaista parodiaa Indiana Jones -tyylisistä seikkailijoista ja populaarikulttuurista ylipäätään. *

Ohessa vielä otoksia annoksen sarjoista. Jostain syystä tekstien ja kuvien yhteispeli ei näytä hyvältä, mutta välttänee.

Vasemmalla ylhäältä alas:

Jarno Latva-Nikkola: Charlos, tuo komea mies, seikkailee yöntasaajalla. (Pieni seikkailukirja 2.)

Jyrki Heikkinen: Charlos ja Tohtori Spockin Aa aa -kone. (Pieni seikkailukirja 2.)

Violence Man ja syövyttäjän käräjät.

Petteri Tikkanen: Sarjisfestarit 2006 tuli ja meni!

Comments are closed.