Svetlana Georgievskaja, maalauksia

2.4. – 30.4.2008

Galleria Harhassa ja Joensuun Yliopiston Carelia –salin aulassa esitellään huhtikuussa petroskoilaisen taiteilijapariskunnan maalauksia ja valokuvia

Huhtikuussa Joensuussa järjestetään petroskoilaisen taiteilijapariskunnan, taidemaalari
Svetlana Georgijevskajan maalausten ja valokuvataiteilija Igor Georgijevskin valokuvien näyttelyt: Svetlanan maalaukset ovat esillä Galleria Harhassa 2.-30.4. ja Igor Georgijevskin valokuvien näyttely Joensuun Yliopiston Carelia –salin aulassa 9.-23.4.2008.

Taidemaalari Svetlana Georgievskaja, s. 1965

Valmistui Pietarin Hertsenille nimetyn pedagogisen instituutin taiteiden tiedekunnasta.

Opiskeluvuosinaan kiinnostui ikonimaalauksesta. Svetlana muistelee: ”Ikonitaiteessa minua miellyttivät kaikkein vähiten Semjon Ushakovin työt. Äärimmäisen rohkeina ja värikylläisinä ne ensi näkemältä eivät lainkaan vastanneet käsitystäni ikoneista. Mutta kerran eräässä ikonitaidenäyttelyssä päätin sittenkin paneutua tarkemmin Semjon Ushakovin töihin, jotta voisin ymmärtää, mikä niissä minua niin ärsyttää, ja kenties löytää niistä jotain hyvääkin. Ja yhden hänen työnsä edessä minulle aukeni kerrassaan rajaton avaruus. Minä en nähnyt edessäni lautaa vaan ikkunan äärettömyyteen. Tarkastelin pitkään ikonia, jotta voisin ymmärtää, miten taiteilija on päässyt tuollaiseen tulokseen. Ja pystyin tavoittamaan tuon näköaistimuksen. Ja nyt, aina kun tartun siveltimeen, yritän saada esiin tuon tilan.”

Svetlana Georgievskajan pyöreät kompositiot ovat ainutlaatuisia teoksia. Ne muistuttavat jotenkin M.C. Escherin taidetta, mutta kun graafisten illuusioiden mestari vain yhdisteli erilaisia kuvioita ornamenteiksi hämmästyttäen katsojia tekniikallaan, ratkoo Svetlana samanaikaisesti taiteellisia ja henkisiä ongelmia. Töissä yhdistyvät kristilliset symbolit pakanallisten kanssa muistuttaen katsojaa siitä, että kaikki tässä maailmassa liittyy kaikkeen. Ne eivät ole kuvia sanan perinteisessä mielessä, vaan meditoinnin välineitä, jotka auttavat tietävää ihmistä keskittymään ja samalla harmonisoimaan sisäisen tilansa. Jokaisella työllä on oma aiheensa: satu, raamatun legenda tai myytti.

Ornamenttitöiden luonnoksia alkoi syntyä vuonna 2001, vähän ennen Kira-tyttären syntymää. Väliin taiteilijan päässä syttyi muutama aihe päivässä. Graafiset toisinnot ovat jo olemassa, mutta Svetlana on vakuuttunut, että hän tarvitsee vielä yhden vuoden saadakseen toteutetuksi kaiken ajattelemansa. Erityinen asema töiden myyttisessä sisällössä annetaan miehelle ja naiselle, jotka esiintyvät usein Svetlanan kuvissa, mutta ne ovat olentoja, joilla kullakin on oma, erilainen tehtävänsä.