Olga Liukkonen ja Raimo Väyrynen – Kotimaa Karjala,
Sanna Huhtela – Päätä ja viivaa

IKONIHUONE:

2.7. – 30.7.08
Olga Liukkonen ja Raimo Väyrynen – Kotimaa Karjala

Pohjois-Karjalan taidetoimikunnan monikulttuurisen projektin neljännen ryhmän näyttely avautuu heinäkuuksi Harha-galleriaan.  Näyttelyn nimi on Kotimaa Karjala, jossa venäläinen kuvataiteilija Olga Liukkonen ja suomalainen kuvataiteilija Raimo Väyrynen lähestyvät Karjalan elämää molemmilta puolilta rajaa kuvataiteen keinoin.

Näyttely on rakennettu suolataikinan, muovailumassan sekä maalausten avulla. Suolataikinasta taiteilijat ovat yhdessä tehneet reliefejä karjalaisten arkielämästä sekä arkkitehtuurista. Suolataikina on molemmille taiteilijoille uusi materiaali. ”On ollut mielenkiintoista työstää universaalia materiaalia, joka taipuu helposti ja antaa mahdollisuuden muovailla, leikata ja rakentaa erilaisia muotoja”, Liukkonen kertoo. Reliefit on tehty kaksiosaisiksi neliöiksi. Yläpuolinen kolmio kuvaa Suomen puolta rajasta ja alapuolinen Venäjän vastaavaa kohtaa.  Lisäksi näyttelyssä on muovailumassasta valmistettuja pieniä hahmoja kansallispuvuissa sekä maalauksia Karjalan ja Lapin maisemista eri vuodenaikoina.  Näyttelyssä on myös esillä Suomen ja Venäjän karttoja vuodesta 1323, joissa on kuvattu rajan siirtymistä maiden välillä sekä Olga Liukkosen akvarellejä ja pastelliväritöitä ja Raimo Väyrysen puuteoksia vanhoista laudoista.

Pohjois-Karjalan taidetoimikunnan monikulttuurinen poikkitaiteellinen projekti päättyy tältä osin tähän näyttelyyn. Kolme edellistä ryhmää esittivät teoksensa keväällä; yksi ryhmä Joensuun keskustassa, kaksi muuta Pakkahuoneella. Projektissa oli mukana suomalaisia, venäläisiä ja ruotsalaisia taitelijoita sekä yksi saksalais-korealainen taiteilija. Projekti oli varsin onnistunut ja jatkoa seuraa varmasti.

SININEN HUONE:

2.7. – 30.7.08
Sanna Huhtela – Päätä ja viivaa

Sanna Huhtela opiskelee Pohjois- Karjalan AMK:n kuvataiteen aikuiskoulutusohjemassa.

Huhtela on valmistunut vuonna 2001 medianomi valokuvaajaksi ja on tehnyt taiteellista valokuvaajan/ videotaitelijan työtä jo useampia vuosia.

Galleria Harhassa heinäkuussa olevana näyttely on Huhtelan ensimmäinen ”traditionaalisella ” tavalla (piirtämällä ja maalaamalla) tehty näyttely sekä hänen ensimmäinen näyttelynsä Itä- Suomessa. Aikaisemmissa näyttelyissään hän on käyttänyt videota ja valokuvaa.

TAITELIJAN SANA näyttelyn sisällöstä:

Näyttely käsittää piirustuksia ja maalauksia, joissa keskiössä on ihminen ja etenkin ihmisen kasvot. Kuvataitelija minua kiinnostaa välitön ja luova ilmaisu ekspressionistisessa hengessä.