Laura Melkinen “Doggy Park” ja Miia Rosenius

Galleria harhassa 1. – 30.6.2011

Odotus

Galleria Harhan Ikoni-huoneessa on esillä joensuulaisen kuvataiteilija Miia Roseniuksen installaatio. Rosenius käsittelee työskentelyssään tällä hetkellä lapsuuteen ja vanhuuteen liittyviä teemoja. Lapsuuden ja vanhuuden teemat ovat universaaleja, kaikkia koskettavia teemoja, joista sekä taiteen tekijä että kokija voi löytää oman tarinansa.

Harhassa esillä oleva installaatio nostaa esille ajatuksia vanhuudesta. Teoksen syntyyn ovat vaikuttaneet sekä taiteilijan omat kokemukset että yhteiskunnalliset näkemykset vanhuuteen liittyen. Nuoruutta ihannoivassa ympäristössä vanhuus voidaan nähdä taakkana. Ehkä vanhus kokee itsensä taakkana. Sana vanhus ei ole enää korrekti, vaan se kantaa negatiivista taakkaa. Vanhuus voidaan kuitenkin nähdä myös positiivisena. Harmaista suortuvistaan ja uurteista ihollaan voi olla ylpeä. Vanhuksen rauhaa ja tyyneyttä voi ihailla.Tähän rauhallisuuden ilmapiiriin on levollista pysähtyä.

Kohtaaminen

Takana on ajatus kohtaamisesta. Myös käsittelemäni lapsuuden ja vanhuuden teemat tulevat varmasti kohtaamaan. Risteyskohdassa törmää väistämättä myös aikaan niiden välissä. Galleria Harhassa esillä oleva installaatio on osa ”Me”-sarjaa, joka tulee olemaan esillä myös muualla Pohjois-Karjalan alueella.

Taiteilijana kuljen arjessa jatkuvasti aistit avoinna uusille tutkittaville asioille ja ilmiöille. Minua kiehtoo tilan, katsojan ja teoksen välinen vuorovaikutus. Kaikki kolme osatekijää vaikuttavat aina jollain tavoin toisiinsa, ja ovat tärkeitä osasia tilanteessa, jossa teos ja tulkinnat muotoutuvat.

Joukossa koiruus tiivistyy!

Galleria Harhan sinisessä huoneessa on puolestaan esillä kontiolahtelaisen kuvataiteilija Laura Melkisen näyttely ”Doggy Park ”. Värikkäistä maalauksista koostuva teoskokonaisuus vie katsojan ihmettelemään koirapuistoa asukkeineen. Teossarja on eräänlainen visuaalinen peli, sarja maalauksia, joita voidaan yhdistellä eri tavoin ja luoda erilaisia tunnelmia ja mielikuvia. Teemaltaan ne haastavat katsojan pohtimaan koiralauman käyttäytymisen dynamiikkaa ja sen yhteneväisyyttä ihmisten keskinäiseen kanssakäymiseen ja sosiaalisiin peleihin. Tätä teossarjaa ovat olleet innoittamassa myös taiteilijan 4 omaa koiraa.

Parempi koira maassa, kuin kymmenen puussa…!

Melkisen työskentelyä ohjaa lapsenomainen asioiden ihmettely, oivallusten etsiminen ja arjen estetiikka. Taiteen teemat lähtevät oman elämän pienistä asioista, jotka kasvavat suurempiin mittoihin jalostuessaan eteenpäin taiteilijan työhuoneella. Melkinen työskentelee pääasiassa maalaten, mutta välillä syntyy myös installaatioita ja esinekoosteita kierrätysmateriaalia hyödyntäen. ”Tärkeintä työskentelyssäni on valo ja väri. Ja taiteen tekemisen ja katsomisen ei aina tarvitse olla ryppyotsaista touhua.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Connect with Facebook