Mattolaiturijatkot

3.7 – 31.7.2012

HUOM : Avajaisbileet järjestetään vasta Ilosaarirock-perjantaina 13.7 kello 18 –> !
Tervetuloa hengailemaan!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

’Street art’, katutaide, on graffitikulttuuri-ilmiöstä irtaantunut visuaalisen kulttuurin liikehdintä, joka paljolti internetin avituksella levisi hävyttömän nopeasti globaaliksi liikehdinnäksi. Katutaide otti mediumiksensa julkiseen tilaan levitetyt tarrat, liisteröidyt julisteet, maalaukset ja erilaiset installaatiot. Toisin kuin suurelle yleisölle vaikeasti lähestyttävissä oleva isoveljensä, graffiti, katutaide keskittyy kirjaimien sijasta esittelemään kuvallista kerrontaa ja ilmiönä parhaimmillaan käydessään onnistuneesti vuoropuhelua katua tallaavien kansalaisten kanssa.

Uuden aallon katutaide elää Suomessa voimakasta nousukautta. Katutaide teki jo 2000-luvun alussa tuloaan ja mielenkiintoista olikin sen leviäminen tasaisesti useisiin kaupunkeihin. Helsingin kaupungin vuosikymmenen jatkunut ja 2009 päättynyt Stop töhryille – kampanja hidasti ilmiön kehitystä pääkaupunkiseudulla, mutta se sai kypsyä ja kukoistaa pienemmissä kaupungeissa. Omaehtoinen kaupunkitaide sikisi Suomessa samaan aikaan sekä kiellon, että vapaamman ilmapiirin alaisuudessa synnyttäen näin mielenkiintoisia uusia tapoja toteuttaa itseänsä.

MATTOLAITURIJATKOT on ylistys suomalaisen kaupunkitaiteen diversiteetille ja tönäisy saada aikaan entistä suurempaa yhteisöllisyyttä tekijöiden keskuudessa. Samaan aikaan kun monissa kaupungeissa tuotetaan valtavia muraalitaideteoksia, pikkuruiseen galleriaan laitetaan esille kahdenkymmenen alan osaajan teoksia sangen puolianarkistisella ripustustyylillä. Ympäri maata kutsun saaneet katutaiteilijat ovat saaneet haasteeksi tuoda tilaan teoksia teemalla ”hahmo”. Teosten kirjo on laaja ja erittäin varmasti tunteita herättävä – maalauksista ja ready-made teoksista animaatioon.

Näyttely jatkaa elokuussa lappeenrantalaisen Galleria HOI SIEn kuukauden näyttelynä.

Näyttelyn kuraattoreina toimivat lappeenrantalainen kulttuuriaktivisti Färsaaret ja joensuulainen, graffitiryijyistään tunnettu tekstiilisuunnittelija Niina Katinka Mantsinen.

Näyttelyyn kutsut taiteilijat:

AIE
ARPI
ATSO WILEN
AAPO KARI ARTTURI KOTILAINEN + FRIENDS
GAYDOG
GIGA GIGOLASHVILI
JMIKOLA
JUKKA SILOKUNNAS
MR.X
OLLI SILVENNOINEN
OTTO MAJA
OSCAR LEHTINEN
OLLAP
PARTA
STAY ICE
T.A
TUA MUSAKKA
TTURSK & RUSACK
– – – – – – – – – – – – –

MUST TSEK IT OUT!