Jarkko Juvonen – Ägelä

1.10. – 31.10.2012

Olen kuvataiteilija. Tai paremminkin kulttuuripersoona. Jarkko Juvonen on väestörekisteriin sidottu kansalaisminä. Kulttuuripersoona Ägelä on turhaumasta syntynyt tekijä.

Herran vuonna 1968 muutin asumaan tähän ruumiillistumaan. Olen siitä lähtien tarkkaillut tätä kummallista maailmaa, jonka asukkaat tekevät outoja tekoja, puhuvat kummalista kieltä ja pukeutuvat synkkiin vaatteisiin.

Yksi oudoimmista intohimoista näyttää joillain yksilöillä olevan tuo alituinen itsensä myrkyttäminen milloin etanolilla, milloin myrkkysavun keuhkoihin imemisellä tai muilla haitallisilla ja nimenomaan aivojen aineenvaihduntaan vaikuttavilla aineilla.

Ympäristön ja lajitovereiden tuhoaminen sekä toiminnan rajoittaminen rahaan sidottuihin laskutoimituksiin on myös eriskummallista. Jätteiden kumoaminen luonnolliseen ympäristöön ei ole kovinkaan viisasta. Lajitovereiden tappaminen kummallisten ideoiden voimalla ei voi olla minkään oikeasti älykkään eliölajin aikaan saannoksia. Vanhusten ja sairaiden huoltamista rajoitetaan rahaan liittyvillä laskutoimituksilla. Rahan ja matematiikan liitto on kuin pakkopaita, jonka takia ei voida tehdä tarvittavia toimia lajitovereiden auttamiseksi.

Täydellisen turhauman äärellä tilanne kasvoi liian ylivoimaiseksi. Syntyi Ägelä. Se ei ole ääriliike, jonka voimalla voi panna mestat sileiksi. Se ei ole kohtuullinen eikä uskottava. Se ei ole muotia eikä se ketään pelasta.

Kiire. Tuo alituinen ihmisten tärkeysväline asuu korvien välissä. Töissä on kiire tehdä työtehtävät nopeasti valmiiksi vaikka tehtävät eivät koskaan olisivatkaan oikeasti valmiita. Töistä on kiire kotiin ja lomalle. Lomalla on kiire tehdä kaikkea, mitä ei työpäivinä ehtinyt. On niin kiire, ettei ehdi minnekään ajoissa. Onko Mikkeliin menijöitä? Juna meni justiinsa! Game over!

Minulla on vain yksi asia kerrottavana. Minulla on vain yksi aihe. Se on Ägelä. On aivan sama millä tekniikalla sen toteutan. Ihan sama mistä materiaalista sen veistän. Koollakaan ei ole mitään väliä. Tärkeintä on, etteä teen sen itse ja tasan niinkuin haluan. Ilman aikatauluja. Ilman ulkoista kontrollia. Tämä on minun juttu. Tämä on ensimmäinen ja viimeinen. Alfa Omega.

Asun ja työskentelen Kuopiossa, Suomessa. Tänne synnyin. Miksi lähteä muualle pomppimaan? Arkipäivisin teen IT-alalla hommia, jotta saan rahaa ja pääsen ruuvaamaan laitteita. Se on hauskaa. Sitä paitsi näen päivätöissä ihmisiä, joita en muuten koskaan tapaisi. Joiden elämästä en koskaan tietäisi. Iltaisin ja viikonloppuisin teen taidetta. Se on vääjäämätöntä. Se on lopputulos.

Vuodesta 1988 olen tehnyt taidetta aiheenani Ägelä. 1.10.2012 – 31.10.2012 minulla on näyttely galleria Harhassa, Joensuussa. Osoite on Kauppakatu 44 ja olette kaikki tervetulleita katsomaan lopputulosta, joka on alati muuttuva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Connect with Facebook