Melankoliaa – Niina T. Halonen, Irinja Teikari – Olemisen sietämätön keveys

1.11 – 30.11.2012

Sininen huone
Melankoliaa – Niina T. Halonen

Melankoliaa on monenlaista. Melankoliaa voi olla esim. menneen muistelu. Nostalgista ikävää, kaipuuta johonkin jota ei enää ole. Se on myös yksi surun muoto. Toisinaan on pakko kääntää selkänsä totuudelle, että kestäisi. Melankolia voi johtaa myös toimintakyvyttömyyteen. Tätä kautta mahdollisesti uuden tien etsintään, kun pohja siihenastiselta elämältä on pudonnut. Puupiirrosten maailma on pysähtynyt, ajaton. Halonen kuvaankin niitä mielelläni unikuviksi. Lähes kaikissa kuvissa ollaan samassa paikassa, järven rantamilla, kaislikko kohisee taustalla…

Kaikki näyttelyn teokset on vedostettu syväpainopapereille. Länsimaihin sovelletulla japanilaisella puupiirrostekniikalla, jossa perinteisesti käytetään vesivärejä. Siksi olen merkannut nimilappuihin tekniikaksi vesiväripuupiirros, kun tavallisesti länsimaissa käytetään kuvien painamiseen öljypohjaisia värejä. Poikkeuksena Punaisen Fujin koevedokset on vedostettu japaninpapereille. Mahdollisimman pitkälle japanilaiseen tapaan, sikäli kun se Suomen olosuhteissa on mahdollista.

Halonen on suorastaan hurahtanut japanilaiseen puupiirrostekniikkaan. Tekniikasta on pikkuhiljaa muodostunut hänelle elämäntapa. Etenkin taannoisen Mokuhanga kurssin jälkeen hänestä tuntuu, ettei oikeastaan ole vaihtoehtoja kuin jatkaa tällä tiellä. Minne se sitten viekin.

Ikoni huone
Irinja Teikari – Olemisen sietämätön keveys

Kuka minä olen? Olen Irinja Teikari, Outokummussa majaileva nuori taiteilija. Marraskuun ajan valokuvanäyttelyni Olemisen sietämätön keveys on esillä galleria Harhassa. Näyttelyssä on esillä kuusi mustavalkoista otosta viime syksyiseltä tutkimusmatkaltani Barcelonan lämpöön ja omaan itseeni. Tarkkailua, tutkimista, ulkopuolisen silmin katsomista. Oman olemassaolon havainnointia.

Syksyllä 2011 vietin kuukauden Pohjois-Karjalan taidetoimikunnan residenssissä suloisessa Arenys de Marin kylässä Barcelonan kyljessä. Kuukauden aikana kameraani tarttui havaintoja ympäröivästä todellisuudesta ja omasta sen hetkisestä paikastani maailmassa. Näistä kuvista olen tehnyt kirjan Ei vielä olemista ja näyttelyn kuvat olen valikoinut tästä kirjasta. Olemisen sietämätön keveys on näyttely, johon olen poiminut kirjastani ne hetket ja tunnelmat jotka nyt koen oikeiksi.

Irinja Teikarin avajaiset sunnuntaina 4.11.2012 klo 18