Harsoa – Salli Soininen ja Anita Kiiski

Harsoa - Salli Soininen & Anita Kiiski juliste

2-29.9.2013

Salli Soininen ja Anita Kiiski yhteisnäyttelyssä Galleria Harhassa

Harsoa-näyttelyssä on herkkyyden dynamiikkaa

– Kovin harva jaksaa pysähtyä elämässään niin pieniin ja merkityksellisiin yksityiskohtiin, kuin Anita tutkiessaan omenapuun oksalla helmeillyttä pientä sadepisaraa, sanoo Salli Soininen kuvaillessaan taiteilijakollegansa Anita Kiisken taannoista pistäytymistä luonaan. Pistäytymisiä puolin ja toisin on kesäkaudella ollut useita, kun Soininen ja Kiiski ovat suunnitelleet tulevaa yhteisnäyttelyään Joensuun Galleria Harhaan.

Edellisen – ja itse asiassa ensimmäisen – kerran Salli Soininen ja Anita Kiiski pitivät näyttelyn Savonlinnassa viime lokakuussa. Punainen taivas -näyttely sai hienon vastaanoton.

Kokemus Savonlinnasta antoi varmuutta omaan tekemiseen ja ilmaisuun, Soininen kuvailee.

Koloristin luottamus värien käyttöön tuntuu sittemmin vain vahvistuneen. Soinisen sommittelussa ja siveltimen käytössä on taitoa ja rohkeutta. Lähes kaikki näyttelyssä mukana olevat työt ovat uutta tuotantoa. Esillepanossa Soinisen maalaukset ja Anita Kiisken herkät akvarelli- ja tekstiilityöt sekoittuvat kiinnostavaksi ja helposti lähestyttäväksi kokonaisuudeksi.

Utuista ja harsoista kesämaisemaa, mutta myös kohdekuvia rennommalla siveltimellä, kaksikko kuvailee.

Ennen viime syksyn ensimmäistä näyttelyään Salli Soininen tunnusti jännittäneensä kovasti. Nyt kotikaupungissa pidettävä näyttely on rakentunut tyynesti. Soininen sanoo tunnistavansa hyvin itsekriittisyytensä; näyttelyvalinnat ovat huolellisen pohdinnan tulosta. Linkki aiemmista töistä uusiin on selkeä samalla kun taiteilijan viesti kuljettaa katsojaa luottavaisesti eteenpäin. Soininen ja Kiiski kehuvat vuolaasti Galleria Harhan tiloja, jotka heidän mielestään hyväilevät Harsoanäyttelyssä niin taidetta kuin katsojaakin.

– Harhassa katsoja on kuin kahdenkeskisessä kohtaamisessa taiteen kanssa.

Avajaispäivänä 2.9.ovat kuvataiteilijat Anita Kiiski ja Salli Soininen paikalla.

Harsoa, Galleria Harha, Kauppakatu 44, Joensuu
Avoinna 2-29.9. Ti-pe 13-18 ja la-su 11-15

Kuvat: Salli Soinisen maalaukset Pieni saari ja Kylmä yö, kuvaaja: Hannu Aaltonen